Professionalisme i Den Åbne Dør
Professionalisme i Den Åbne Dør er kendetegnet ved, at vi – med bevidstheden om eksisterende magtforhold – sætter vores samlede kompetencer i spil i forhold til en helhedsorienteret indsats med de aktuelle kerneopgaver, som anses for at være:
- At drage omsorg for kvinder/familier, som har været udsat for vold samt indgå i relationer (med familierne), som bidrager til kvindernes selvstændiggørelse og empowerment processer, hvor udgangspunktet er den enkelte kvindes/families situation, ønsker og behov.
- At dokumentere samarbejdet med kvinderne om deres forløb og resultaterne heraf.
- At fastholde samspillet med eksterne parter og insistere på deres nødvendige professionelle bidrag i de konkrete sager.
- At varetage forskellige praktiske gøremål.
Den Åbne Dør’s medarbejdere, timelønnede ansatte og vikarer besidder i kraft af deres studier, uddannelser og efteruddannelsesforløb forskellige formelle kvalifikationer samt faglige og personlige kompetencer.
Herudover deltager samtlige medarbejdere løbende i opkvalificerende forløb inden for temaerne systemisk tænkning, forståelse af vold, strategier i forhold til voksne og børn, som har været udsat for vold, løsningsfokuseret metode, narrativ metode, sikkerhed, at tale med børn om vold, arbejdsmiljø.
Med udgangspunkt i brugernes behov og kravene til samspil med relevante samarbejdsparter afklarer medarbejderne løbende, hvilke kompetencer, det anses for nødvendige at sætte i spil for at løse kerneopgaverne i Den Åbne Dør.
Se medarbejdernes kompetencer her: